Maria Gustavsdotter

  
 
Om författaren:

Maria Gustavsdotter är författare och bosatt i Uddevalla.

Redan som barn bestämde jag mig för att bli författare då jag blev vuxen. Men det dröjde innan jag blev så vuxen att jag vågade ta steget fullt ut. Under tiden utbildade jag mig till tandläkare och skaffade mig både familj och livserfarenhet. Det senare behövs för att skriva romaner.

Om böckerna:

År 2005 debuterade jag som författare med ”Från in syster Lovisa”och sedan dess har jag skrivit ytterligare 16 romaner. Jag skriver historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Jag är mycket noga med min research och tycker det är viktigt att vara historiskt korrekt. Min hjältinnor är sällan hjältinnor utan vanliga kvinnor som strävar på i sin vardag. De förlitar sig på vänner och älskar sina barn. De finner glädje i småprat och stolthet i vantar som kan säljas eller ett vackert broderi. De besitter inga magiska egenskaper utan är som vi alla. De är inte heller rakt igenom goda utan kan känna både avund och illvilja.

Min senaste roman handlar om Märta Svantesdotter. Tio år gammal kommer hon till Gripsholm för att uppfostras tillsammans med Gustav Vasas döttrar. Hon är en avlägsen släkting till kungen, men oäkta. Den skammen får hon bära med sig hela livet. Hon blir nära vän med Cecilia Gustavsdotter Vasa. Kanske mer än vän. Hon säger själv så här:

Vi blev mer än vänner, vi blev som systrar. Det gjorde mig gott. Då, när jag var bara ett barn, anade jag inte att all denna närhet skulle ha ett pris, att den skulle kosta mig mycket som jag höll kärt. Och även om jag anat det, hade jag inte tvekat.